Jdi na obsah Jdi na menu

Ebru na textil - jak na to?

30. 4. 2018

Ebru textil z vodní hladiny patří mezí mé nejoblíbenější techniky. Vytvoříte si tak krásnou originální látku, tašku, kšiltovku nebo i tenisky. Každý tisk je originální, takže se vám nestane, že potkáte někoho se stejným ebru vzorem.

p4032307.jpg p4032308.jpg

 

Co k tomu budete potřebovat?

- Nádobu o velikosti předmětu, který chcete potisknout. Pro tenisky a kšiltovky musíte zvolit hlubší nádobu. (viz. video z receptáře nebo Dobrého rána)

- Zahušťovadlo, z kterého si namícháte lázeň (postup uveden na obalu)

- Štětce z koňských žíní, drátky, hřebínky

- dále se vám mohou hodit: noviny, igelit, papírová páska

 

Které barvy použít? 

Pro textil jsou vhodné hotové barvy Pébeo , Rich nebo NOVINKA v eshopu Integra art "Creative" barvyTyto barvy se mezi sebou dají vzájemně kombinovat a tak si můžete vytvářet další odstíny. Do barev Pébeo a Rich se nic nepřidává. Jsou to hotové barvy k přímému použití. Před použitím je pořádně protřepejte a nanášejte je v tenkých vrstvách, aby se vám krásně rozpíjely na vodní hladině.

Integra art "Creative" barvy jsou vyrobené podle tradičních receptur v kombinaci s moderními technologiemi. Do těchto barev se sice přidává výtvarná hovězí žluč, ale je bez zápachu a barvy jsou krásně syté a stále. Vhodné pro ty, kteří bojují s tím, že se jim barvy na hladině málo rozpíjí. Díky žluči si ovlivníte rozpíjení barev.

 Novinka v prodeji v eshopu.

Před zakoupením si vždy pořádně přečtěte popis barvy, aby jste zakoupili správné barvy. Vždy je uvedeno na jaké materiály se barvy používají a jestli k tomu potřebujete výtvarnou žluč. Barev na ebru je hodně druhů.

 

Jak si vytvářet další odstíny barev?

Určitě doporučuji zakoupit bílou barvu. Jako první si do skleničky nalijete trochu bílé a poté po kapkách přidávejte např. modrou, dokud nedosáhnete vámi požadovaného odstínu. Takto si pomocí bílé můžete vytvořit různé odstíny všech barev. Když smícháte modrou s kapkou zelené, vznikne vám tyrkysová. Když smícháte červenou a žlutou, vznikne vám oranžová. Když smícháte červenou a modrou, máte fialovou.....atd. 

 

Který druh textilu je vhodný?

Z textilu doporučuji 100% bavlnu, satén, hedvábí. Žádné umělé nesavé nebo naimpregnované materiály.

Polotovary pro potisk a kvalitní keprovou látku najdete v eshopu.

latky.jpg

 

Kolik látek si z barev vytvořím?

Většina barev je 33-45 ml, běžná velikost barviček. Nelze říct kolik kusů látek z barev nabarvíte. Záleží na tom jak moc velkou vrstvu barev na hladinu budete nanášet. Není potřeba dávat velké vrstvy, stačí pár kapek a vytvoříte si několik metrů látek.

p4032318.jpg

 

Co vše je vhodné pro potisk?

Látky, trička, tašky, šátky, čepice, plátěné tenisky....a další

ksiltovky.jpg

 

tenisky.jpg

 

Jak se to fixuje a pere?

Přenesený vzor na textil nechejte pořádně zaschnout a poté zafixujte žehlením. Žehlí se přímo na vzor, bez pečícího papíru. Pokud máte prostorové předměty, jako jsou čepice a tenisky, tak je doporučuji aspoň přefoukat horkým fénem.

Praní doporučuji v ruce nebo na 30° v pračce.

Pokud si chcete vyzkoušet malbu na textil pod mým vedením, doporučuji vám navštívit některý z kurzů nebo veletrhů, které probíhají po celé republice. Aktuální rozpis akcí najdete zde.