Jdi na obsah Jdi na menu

Projekt v Národní galerii v Bangkoku

7. 4. 2017

img_0236.jpg

Na stáž do Národní galerie jsem se vydala, abych získala potřebné informace o tradičním i současném thajském umění, dozvěděla se něco o historii a tradicích a veškeré tyhle informace použila v mé diplomové práci. V didaktické části zpracovávám projekt se zaměřením na aktivity s dětmi. Část svého projektu jsem realizovala během praxe na Střední pedagogické škole v Krnově a v ZUŠ v Opavě. Druhou část jsem se rozhodla provést v galerii ve spolupráci se Základní islámskou školou Pimanwit, která sídlí na Khao san Road. Do galerie jsme pozvali žáky 4. a 6. třídy. Jejich angličtina bohužel byla na nízké úrovni a proto bylo skoro vše dvojjazyčně. V Thajštině a angličtině. Nachystali jsme 3 hodinový program v prostorách galerie, který byl zaměřený na thajské tradiční umění, které se nachází ve stále expozice galerie. Také jsme využili právě probíhající speciální výstavu děl se sbírky galerie, která zobrazuje tradiční dřevoryty.

 

Jako první žáky přivítala ředitelka Nitaya Kanagmongkol v prostorách galerie a představila projekt, mě a mého asistenta Boom Thitipong, který mi s projektem pomáhal a měl na starost thajskou část. 

img_9951.jpg

Po úvodním slovu si žáky převzal Boom a následovala prohlídka po galerii v Thajštině. I přesto se žáci naučili několik nových anglických slovíček jako např. Banner, Manuscript, Unfinished painting... a další, které budou potřebovat v další aktivitě. Slovíčka jsme si společně vyspelovali pro lepší zapamatování a několikrát společně zopakovali. V prohlídce se dozvěděli informace o hlavních thajských dílech ze stále expozice a v nové speciálně výstavě se seznámili se speciálními díly a technikou dřevorytu.

gopr2782-1-.jpg

Po prohlídce žáci dostali pracovní listy, které jsem pro ně připravila a měli prostor pro jeho vyplnění. Jsou v něm 4 aktivity. 1. Dokreslení nedokončené malby, 2. Hledání rozdílu mezi díly v pracovním listu a originálem, 3. Spojování slovíček s dílem, 4. Tajenka. Tato aktivita je moc bavila a i přes jejich slabé znalosti angličtiny vše zvládli.

img_7093.jpg

 

img_0084.jpg   img_7187.jpg

Po vypracování listů jsme se přesunuli na svačinku a po ní následoval workshop. Jako první se žáci seznámili s technikou Ebru a každý si vytvořil jeden abstraktní tisk na papír, který použijeme jako pozadí pro další techniku. Zkombinujeme ebru s dřevorytem a vzory, které žáci mohli vidět na speciální výstavě. Obě techniky je moc nadchly a všichni odcházeli nadšeni a s úsměvem na tváři.

 

gopr2881-1-.jpggopr2900-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

gopr2904-1-.jpgimg_7356.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_7349.jpgimg_7360.jpgimg_7363.jpg

 

gopr2913-1-.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Workshopy v NG v Bangkoku